bg-sidebar

Tørre øyne – utredning & behandling

Opptil 50% av Norges befolkning har i perioder problemer med tørre eller rennende øyne. Problemene oppstår på grunn av redusert tåreproduksjon eller at sammensetningen av tårevæsken har blitt forstyrret.

Dataarbeid, alder, miljø, sykdommer og medikamenter er noen av faktorene som kan påvirke tårevæsken. På Brillehuset har vi jobbet frem en metode for å vurdere kvaliteten på tårevæsken og øyets status. Vi har spesialisert oss i åt analysere tårefilmen og behandle tørre øyne. Vår undersøkelse og behandling er basert på de nyeste forskningsresultater og i tråd med behandlingen på Tørt Øye Klinikken i Oslo.

Tørre øyne er en hyppig, men potensielt forverrende tilstand. Tørre øye kan ha mange årsaker, men det vanligste er dysfunksjon av meibomske kjertler.

En sund tårefilm er vital for at øyet og synet fungerer optimalt.

De vanligste symptomene på tørre øyne er:

 • smertefulle, vonde øyne
 • uklart syn
 • gjentatte øyeinfeksjoner
 • vedvarende trøtte øyne
 • en følelse av press bak øynene
 • rennende øyne
 • sviende øyne
 • kløende øyne
 • sandfølelse i øynene

Med riktig behandling av tåreflom eller tørre øyne kan du bli kvitt ubehaget. Forebyggende behandling kan hjelpe både mot tåreflom og tørre øyne.

Sondering

Plages du av tåreflod, vil vi ofte velge å sondere og skylle gjennom tåreveiene for å påvise og eventuelt lokalisere innsnevringer som forårsaker plagene. Er en slik innsnevring liten, vil iblant sonderingen i seg selv kunne løse problemet.

IRPL

IRPL(Intense Regulated Pulse Light) er det nyeste innen behandling av dysfunksjon av meibomske kjertler, MGD.

Frem til nylig fantes det ikke noen spesifikk behandling for denne utbredte øyelidelsen, kun allmenne råd om varme kompresser/øyelokks hygiene og drypping med smørende øyedråper mange ganger daglig. Med IRPL har det endelig kommet en mer permanent løsning. Ved hjelp av et pulserende lys stimuleres de meibomske kjertlene i øyelokkene til å produsere mer og bedre fettstoffer/lipider. Disse fettstoffene er nødvendige for å hindre at tårene fordamper og øynene blir tørre.

Hvordan foregår behandlingen?

Effekten av behandlingen er kumulativ, som betyr at effekten øker for hver behandling. Det betyr at det er det nødvendig med minst 3 behandlinger for å oppnå en langvarig effekt. Det anbefales at disse foregår med noen ukers mellomrom etter følgende mønster: dag 1, dag 15 og dag 45. Noen få har også behov for en fjerde behandling, som da vanligvis gis omtrent dag 75.

Hver behandling tar kun noen få minutter og er helt smertefri. Mange merker en viss bedring allerede etter noen minutter.

Forberedelse og risiko

IRPL regnes som en risikofri behandling, men det anbefales likevel at man unngår å behandle blant annet gravide, diabetikere og epileptikere.

Veldig mørke hudtyper er heller ikke egnet. Tatoveringer i området som skal behandles må dekkes til før behandlingen. Man behøver ikke fjerne øyesminke før behandlingen, kun eventuell foundation, concealer eller liknende i området som skal behandles (det vil si huden under øynene).

Her er noen fakta om behandlingen fra produsenten:

 • Beste metode for behandling av Meibomsk Kjertel Dysfunksjon (MGD)
 • I 2015 hadde 35.000 pasienter gjennomført behandling med E-Eye på verdensplan
 • 84% effektivitet fra første behandling
 • +86% tilfredshetsgrad hos pasientene
 • klinisk dokumentert effekt ved mild, middels og alvorlig MGD
 • 3 kliniske studier gjennomført på mere enn 300 testpersoner
 • Opp til 18 mnd. lindring
 • Mere enn 100% øking av break-up time
 • 100% tilfredshet hos brukere (øyeleger og optikere)

For mere informasjon:

http://eyecliniclondon.com/treatments/dry-eye-management/e-eye-irpl-treatment/

Tårepunktsplugger

Dersom man plages med tørre øyne, kan vi på Brillehuset i tillegg til hyppig bruk av øyedråper anbefale behandling for å minske drenasjen av tårevæske fra øynene. Dette er et enkelt, og ofte effektiv behandling som går ut på å plassere en ørliten “plugg” i åpningen på nedre øyelokk der tårevæsken dreneres bort fra øyet. Pluggen kan enten være av en type som løser seg opp av seg selv i løpet av noen få uker, eller permanente som sitter på plass til de fjernes.

Sclerale kontaktlinser

I mere alvorlige tilfeller av tørre øyne, kan vi på Brillehuset i tillegg til hyppig bruk av øyedråper anbefale og tilpasse sclerale kontaktlinser. Denne kontaktlinsen bevarer vannlaget på øyet og begrenser uttørking.

Etter undersøkelsen anbefaler vi deg de spesifikke tiltak og produkter som kan bidra til å lindre/behandle/rehabilitere/lege problemene. Produktene er tilgjengelige i vårt øyeapotek. En tåreanalyse gjøres som et supplement til en synsundersøkelse eller øyehelseundersøkelse, da alle deler er nødvendige for å kunne bestemme hva dine spesifikke utfordringer avhenger av.

Ikke nøl med å kontakte oss hvis du har spørsmål!